Nem vagyok én kecske, hogy káposztán éljek!

 Mint ahogy korábbi bejegyzésemben is említettem, nem vagyunk egyformák (hál'Istennek). 

Van közöttünk édesszájú, kevésbé sütifüggő...van aki reggel nem indul be kávé nélkül, van aki megvan nélküle...van aki korán kel a kakasokkal és vannak akik sokáig fent vannak, mint az éjjeli baglyok. A világ így szép és kerek.

 

Ugyanez vonatkozik a diétára is. Amelyik diéta típus sikeresen beválik a szomszédasszonynak, az nem biztos, hogy működni fog nálunk is. 

 

Lehet, hogy a különböző most divatos rapid diétákkal is lehet sikereket elérni, de az biztos, hogy nem teszünk jó vele. Kiéheztetjük a szervezetünket és alig várjuk, hogy vége legyen, visszatérjünk a régi étkezési szokásainkhoz.(Hogy aztán visszacsusszanjanak a nehezen leadott dekák.)

Annyira borzasztóan hangzanak ezek az egyoldalú diéták, amikor csak egy-egy típusú ételt fogyaszthatunk napokon-heteken keresztül. Hát nem tudom, hogy aki például kitalálta a káposzta leves diétát, az gondolt-e arra, hogy egész napos káposzta leves fogyasztás után, ha este neki állunk popsi izom gyakorlatokat végezni, guggolást, kitörést stb.....hát szerintem nem létezik az az Espumisan mennyiség, ami már elnyomja az a ,,csak a szék nyikorgott" hangot.

 

Szerintem, mint ahogy sok dologban, itt is a legjobb az arany középút.

 

Én meglehetősen édesszájú vagyok, nem tudnék süti, csoki vagy kávé nélkül élni...és nem is akarok...de azért túlzásba sem szabad vinni. Úgy gondoltam, hogy ha visszább fogom a szénhidrát bevitelt, azzal csak jót tehetek a szervezetemnek.

 

Megvalósítható és elérhető megoldásnak találtam a szénhidrátszegény diétát. Nem teljes szénhidrát megvonásról van szó, csak bizonyos ételeket, alapanyagokat ha mellőzünk étkezéseink során, az hosszabb távon is betartható és nem teszek rosszat a szervezetemnek.

A teljes szénhidrát megvonás viszont már súlyos következményekkel járhat:

- ingerlékenyebbek lehetünk, kihat a központi idegrendszerre

- szédülést, fejfájást okozhat

- székrekedést a rosthiány miatt.

 

Mindenféleképpen mellőznünk kell:

- a finomított cukor tartalmú ételek, italok fogyasztását (cukros szénsavas üdítők, szörpök, gyümölcslevek, cukrász sütemények)

- a keményítő tartalmú ételeket ( kenyér, tészta, burgonya)

 

Aki csak egy pár kilótól szeretne megszabadulni, annak elég, ha odafigyel a minőségi tápanyag bevitelre, például fehér kenyér helyett csak teljes kiőrlésű kenyeret fogyasszon.

 

Aki viszont több, min.10-15 kg súlyfelesleget szeretne elfelejteni, annak átmenetileg ajánlott a szénhidrát -szinte- teljes elhagyása, legalábbis a délutáni órákban már nem ajánlott.

 

Következő bejegyzésemben elárulom, hogy mit szabad délelőtt és mit szabad délután fogyasztanunk.

Ajánló
Kommentek
  1. Én