Reggelizz úgy, mint egy király...

Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus! - tartja a mondás.

Úgy gondolom, hogy a diétánk során nyugodtan követhetjük ezt az elvet, bizonyos szempontokat figyelembe véve.

Nagyon sokan úgy gondolkoznak, hogy ha belekezdenek egy fogyókúrába, akkor a legjobb megoldás, ha koplalnak és délig nem esznek semmit, esetleg egy kis gyümölcsöt, vagy megisznak egy kávét.

Ha huzamosabb ideig koplaltatjuk a szervezetünket, kihagyunk egy-egy étkezést, akkor a szervezetünk amint táplálékhoz jut, szinte mindet tartalékolni fogja.

Nagyon fontos, hogy ne várjuk meg amíg kiugrik a szemünk az éhségtől, naponta 5X együnk, ha fogyni szeretnénk.

A reggelivel friss tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe, amelyek fontosak ahhoz, hogy kellő energiával indítsuk a napot, délelőtt üzemanyaggal tankoljuk fel a szervezetünket. Ha kihagyjuk a reggelit, nem lesz energiánk, megfájdul a fejünk és csak nehezen bírjuk ki délig, amikor aztán jól teletömjük a bendőnket.

Reggel együnk nyugodtan lassan felszívódó szénhidrátot, amellyel egyenletesen tartjuk a vércukorszintünket és nem tör ránk 2-3 óra múlva a farkaséhség.

Nekem az egyik kedvenc reggelim a gyümölcsös zabpehely turmix, amely lassan felszívódó szénhidrátot, fehérjét és vitamint is tartalmaz.

 

Tízóraira gyümölcs, joghurt esetleg pár dkg dió, kesudió, mogyoró segít, hogy kibírd ebédig.

 

Ebédre nyugodtan együnk bármilyen zöldség levest (ne fehér lisztes habarással készült levest). Főétel gyanánt arra törekedjünk, hogy a köretünk ne tészta, nokedli, burgonya legyen. Hetente 1-2 alkalommal megengedhetjük magunknak a rizset, de inkább salátát vagy párolt zöldség köretet válasszunk.

 

Ebéd után, ha nagyon kívánjuk néha 1-2 kocka étcsokit megengedhetünk magunknak. Inkább ilyenkor mint, hogy nagyon vágyakozzunk utána, este pedig lefekvés előtt bekapunk egy kis dugi nasit.

14 óra után már egyáltalán ne fogyasszunk szénhidrátot, azt már sajnos nem fogjuk lemozogni estig, és szépen ránk rakódik.

 

Uzsonnára egy fit cukormentes müzli szelet.

 

 

 

Vacsorára már lehetőleg csak fehérjét fogyasszunk: húst, tojást (kenyér nélkül), sajtot. Nálam nagyon beváltak a fehérje turmixok (amik édesek, de mégsem tartalmaznak szénhidrátot) az olyan vacsorák kiváltására, amikor már untam a tojás, virsli, felvágott, csirke váltakozását.

 

Úgy gondolom, hogy ezzel a kis odafigyeléssel úgy fognak leolvadni rólad a kilók, hogy észre sem veszed és nem szenvedsz, hanem élvezed!